10 idei utile de design interior colorat
Iată câteva sfaturi simple despre cum poți să schimbi aspectul unei încăperi cu bani puțini și fără mare tevatură.
Cât de importantă este schema de culori dintr-o locuință
Culorile au un rol foarte important în designul interior. Chiar dacă la prima vedere este simplu să alegi niște culori pentru o locuință, ținând cont de preferințele tale, ca să obții un rezultat profesionist, trebuie să știi cum se îmbină culorile, ce efecte produc, cum îți pot schimba ele starea de spirit. De asemenea, este foarte important și efectul de luminozitate pe care îl poți obține din jocul culorilor: dacă dorești o atmosferă romantică, intimă, o atmosferă de lucru, ori de joacă.
Din punctul multora de vedere, culoarea este un element central al designului interior și prin prisma faptului că poate să ne influențeze emoțiile și starea de spirit.
În designul interior există niște reguli ce se bazează pe cercul culorilor, aproape la fel ca în pictură.
Astfel, există culori complementare - opuse pe spectru, cum ar fi: galben - violet, roșu - verde, albastru - portocaliu. Cu astfel de culori se creează de regulă accentele într-o locuință.
Apoi există triadele, cum ar fi de exemplu verde, violet și portocaliu sau galben, albastru și roșu. Astfel de combinații dau senzația de cameră încărcată, deci trebuie folosite cu grijă.
Culorile analoage sunt în fapt nuanțe apropiate aflate pe spectrul cromatic, ca de exemplu portocaliu – roșu – vișiniu sau galben – ocru – portocaliu.
Pentru a accentua o emoție, o stare de spirit, pentru o încăpere se aleg culori calde ori culori reci. Culorile calde: roșu, galben, portocaliu. Culori reci: verde, albastru, violet.
În afara cercului culorilor există ceea ce se cheamă nonculori. Acestea sunt extrem de importante în designul interior. Nonculorile sunt albul și negrul. Negrul are efectul de luminare a unei culori lângă care este așezat, pe când albul, dimpotrivă, închide o culoare lângă care se află.
Idei utile pentru designul interior colorat
Designul interior se poate face luând în considerare mai multe culori sau doar câteva, depinde și de gustul fiecăruia și de destinația încăperii pe care ne axăm.
Există culori care te înveselesc, culori care te țin în priză când ai de lucru, culori care te îndeamnă la relaxare, ori culori care îți stârnesc pofta de citit.
Ne-am gândit să vă oferim câteva idei care să vă inspire pentru un design interior relaxant.
Până la urmă, scopul principal al locuinței noastre rămâne relaxare, chiar dacă de multe ori ea ne folosește și drept birou, școală online sau sală de videoconferințe.
Iată și ideile noastre de interioare colorate:
- Living în turcoaz și gri nisipiu - o combinație care îndeamnă pur și simplu la relaxare.
- Bucătărie în galben - ocru - gri pentru o atmosferă caldă de familie.
- O baie în albastru deschis și gri pentru a creea impresia să ești la mare.
- Sufragerie în alb - negru și roșu, în stilul japonez - veți obține o stare plăcută indiferent de ora din zi și din noapte.
- Dormitor african luminos, expresiv, fantezist, în combinații variate de culori: alb - roz - pal, mahon – crem - galben pal, galben - maro - alb.
- Pete de culoare care pot înveseli un spațiu: covoare colorate, huse canapele în culori vii, perne sclipitoare cu modele naturale ori geometrice.
- Bucătărie în stil rustic în culori calde: galben, maro deschis, culoarea lemnului natur.
- Dormitor cu personalitate: tapet floral cu flori mari, în combinație cu o lenjerie uni, dulapuri și noptiere deschise la culoare (alb, bleu).
- Colțul de lectură în culori deschise alb - gri, galben - verde crud, crem - lemn natur, dotat cu o sofa moale, perne pufoase plăcute, o floare, o măsuță din metal și sticlă sau lemn (metalul este de preferat pentru culorile reci, lemnul pentru culorile calde).
- Baie mozaic în culori triadice, complementare ori analoage.
Artificii ieftine de ajutor într-o schimbare de decor
Vrei să schimbi decorul locuinței tale într-un mod simplu și mai ales ieftin? Iată câteva artificii pe care le poți folosi în acest sens.
- Schimbă înfățișarea tavanului: poți schimba culoarea, poți opta pentru un tavan fals, poți adăuga surse de lumină originale.
- Adaugă tapet pe unul din pereții sufrageriei ori dormitorului. Sau dă-i o culoare contrastantă cu restul pereților. Sunt atât de multe jocuri de culori și lumini pe care le poți face schimbând pur și simplu înfățișarea unuia dintre pereți.
- Creează textură cu un perete decorativ. Poți realiza un perete din prefabricate, din plăci subțiri, cu care să îmbraci un perete existent. Un astfel de perete decorativ este menit să iasă în evidență. Poți crea astfel un loc special al casei care să pună în valoare o anumită piesă de mobilier, de decor ori un alt aspect plăcut al încăperii.
- Folosește decorațiuni pentru pereți: fotografii de familie în panouri de lemn, tablouri preferate în același stil (de exemplu flori diverse, bărci, peisaje de iarnă, peisaje marine, fotografii abstracte).
- Utilizează oglinzi pentru a schimba drastic aspectul locuinței tale. Oglinda dă senzația de spațiu mai mare. Dacă ești nonconformist poți să instalezi oglinzi pe un întreg tavan (de exemplu în dormitor sau în baie - în baie dacă există o combinație cu o podea de marmură ori granit lucios vei crea un efect unic).
E adevărat că pentru a obține efecte speciale într-un design interior nu este tocmai simplu. Și pe lângă bun gust îți trebuie și pricepere. Nu mai vorbesc de alegerea unui stil decorativ ori combinații de stiluri.
Din fericire există câteva reguli pe care dacă le urmăm nu avem cum să dăm greș. Noi v-am adus astăzi în atenție culoarea cu ideile și sfaturile aferente. Însă, în afară de culoarea sunt multe alte aspecte de care trebuie să ținem seama pentru a obține un design interior compact, unitar.
Ce ar fi de reținut în final este faptul că poți să-ți transformi o locuință și fără să trebuiască să o renovezi.
Personalizarea spațiului se face însă treptat, încercând pe cât posibil, de fiecare dată să adăugăm ceva autentic.