Living sofisticat? Iată câteva trucuri să-ți fie mai ușor
Vrei ceva nou pentru locuința ta? Îți dorești un living rafinat, sofisticat? Nu este deloc complicat atâta timp cât împaci armonia cu funcționalitatea.
Sfaturi utile pentru un decor armonios
Reușita amenajării constă în echilibru, indiferent că este vorba de un living sofisticat, de o bucătărie rustică ori de o baie modernă.
Pe de altă parte este extrem de important atunci când dorești să creezi ceva unic, să îmbini perfect latura practică cu cea vizuală. Armonia și funcționalitatea pot conlucra în bună pace, mai ales când dorința ta e aceea de a da multifuncționalitate încăperii.
Vorbind de multifuncționalitate ne referim în special la living, încăpere care are în zilele noastre varii întrebuințări.
Un living amenajat într-un mod rafinat, cu mare aplecare asupra detaliilor poate să se transforme cu adevărat în visul tău, în special atunci când îi transferi din personalitatea ta.
Bineînțeles că totul pleacă de la culoare. Căci până la urmă culoarea este unealta oricărui decorator, amator ori profesionist.
Pentru îndrăzneți există întotdeauna șansa de a ieși din monotonia culorilor ”sigure”, renunțând la albul și bejul perpetuu.
Ca să mergi la sigur, poți opta pentru o combinație de culori armonioase, precum roșu-oranj-galben ori albastru-verde-galben.
Nici culorile contrastante nu sunt de neglijat, atâta timp cât ne păstrăm în nuanțe mai puțin intense, mai consonante și mai blânde cu ochiul nostru.
Piese de bază pentru un living sofisticat
Elementele principale ale unui living sofisticat sunt în esență piesele de mobilier.
Mobila pentru living trebuie să scoată în evidență firea ta, storyul tău. Cu siguranță contează, cum spuneam la început – echilibrul -, pentru a obține un living luxos, sofisticat. Însă nu putem să ne oprim aici. Avem nevoie și de funcționalitate și de rezistență și de confort în final.
Orice plan de realizare al unui living sofisticat trebuie să continue cu alegerea pieselor de mobilier, alegere care se face în funcție de forma și dimensiunile spațiului. Una e să amenajezi un living dreptunghiular, alta este să amenajezi unul pătrat.
În funcție de stilul ales (clasic, modern, rustic, vintage, Shabby Chic, romantic) alegem și piese de mobilier potrivite, cu țesături și detalii corespunzătoare.
O piesă de mobilier bine aleasă poate da un suflu nou interiorului, poate crește vizibil confortul căminului tău.
Aspecte importante ale interioarelor contemporane
Stilul actual, stilul contemporan, este de multe ori confundat cu cel modern, abordare total greșită.
Stilul contemporan preia elemente din prezent, elemente de actualitate, având o completare cursivă și elemente caracteristice de neconfundat. Pe când stilul modern este o reșapare a unui design mai vechi, ce are la baza multe dintre elemente de design ale anilor antebelici.
Interioarele contemporane din zilele noastre nu înseamnă doar non culoare și mono-stil. Stilul contemporan are la bază elemente multiple din varii stiluri, precum art-deco, retro, minimalist, eclectic, shabby chic, tradițional ori Art Nouveau.
Cromatica și mobilierul trebuie să asigure confortul psihologic, liniștea, dar totodată să îl facă și atractiv, pretabil la apartamentele mici din zilele noastre, la spațiile înguste.
Mobilierul este multifuncțional, se folosesc multe piese modulare, iar finisajele sunt fie mate, fie lucioase, ori chiar din lemn.
Oricum, trebuie să ajungi în final la o senzație de spațiu aerisit.
Elementele decorative trebuie să te îndemne la relaxare, iar accentele să atragă atenția în mod discret. Se merge mult pe culoare, pe schimbări de dimensiuni, pe treceri bruște de la o formă la alta.
Iluminatul oferă multe opțiuni, de la spoturi la lampadare, de la lustre clasice la cele moderne, de la candelabre mari la lustre micuțe șic.
Materiale cu aplomb: catifeaua, mătasea
Materialele specifice unei sufragerii sofisticate trebuie să fie de bună calitate, iar designul unul original.
Doar în acest fel vei crea acel aspect de wow pe care invitații cei mai pretențioși îl vor avea la prima vedere.
Ca să induci ideea de rafinament trebuie să optezi pentru culori sobre, dar presărate ici și colo cu materiale textile colorate ce oferă un plus de prospețime interiorului.
Poți marșa pe o piesă de rezistență care să pună în valoare propria ta concepție, fie o draperie, fie un covor, fie o canapea ori un fotoliu. Materialele acestor elemente trebuie să aibă imprimeuri ori culori inedite.
O cale simplă de a impune un punct de reper în living este alegerea unui element modern de lux, a unei canapele ori a unui fotoliu cu o tapițerie deosebită. Cu bani puțini poți opta pentru niște huse canapele din catifea și vei obține acea tușă insolită care se va face remarcată numaidecât.
După cum de altfel poți să alegi niște draperii din mătase naturală, cu un finisaj impecabil și un colorit unic, fapt ce vă transformă fereastra în element de interes pentru privitor.
Adevărul este că mătasea și catifeaua sunt materiale cu mare impact vizual, elemente ce pot schimba substanțial ambianța de ansamblu.
Pentru că la începuturi catifeaua era obținută din mătase naturală, cele două țesături și-au făcut cumva un renume împreună. Ele reprezintă noblețea și luxul din cele mai vechi timpuri și până astăzi.
Catifeaua - esența luxului și a opulenței
Peste tot în lume catifeaua este un adevărat simbol al luxului. Nobilii, aristocrații, dar și alte persoane importante țineau cu orice preț în trecut să-și procure acest material.
Catifeaua era folosită nu doar în designul vestimentar, ci și în cel interior. Ca și astăzi, de altfel.
Astăzi catifeaua este utilizată la tapetat pereți, la tapițerii de mobilă, la draperii, la diferite obiecte decorative etc.
Fiind foarte plăcută la atingere, catifeaua a devenit un simbol al relaxării. Textura exclusivistă te duce cu gândul la lux, la opulență.
Ca să obții un design interior mereu la modă nu este nevoie de schimbări majore. Spre exemplu, pentru living poți să-ți recondiționezi piesele de mobilier. Adăugându-le culoare și redându-le strălucirea de odinioară, astfel de elemente își păstrează frumusețea și farmecul în timp.